Ngigau

It was our 12th wedding anniversary past few weeks, takder arrange anything special sebab saya tak sihat. Saya bersyukur mendapat suami macam Bad. Bukan sahaja dia menolong saya menguruskan anak2 time saya tak sihat macam nih, tapi jugak menolong menguruskan saya. Pagi2 dia dah bangun sediakan sarapan dan bawa kepada saya sedulang, roti bakar dan teh panas, the way i like it. Anak2 semua dia yg jaga, kalau diorang bising2, Bad bawa mereka keluar,”syyy kita jgn bisng2, bubu nak rehat” katanya. Baik sungguh dia melayan saya, Allah sahaja yg membalasnya.Semenjak saya kurang sihat nih, selalu sgt pulak letih dan tidur awal. Tido pulak tersangat lena sampai Bad selalu kata saya mengigau bercakap2 dlm tido. Yang peliknya, apa yg saya cakap semuanya dalam full English high class accent, lengkap dgn bunyi posh dan proper pronounciation… padahal dlm percakapan English saya seharian taklah camtuh. Pelik jugak tuh. Lama pulak tuh saya ckp. Pernah sekali, Bad nyampuk benda2 yg saya cakap, saya pulak terjaga dan bertanya pada Bad, “apa yg abang merepek nih?” Apa lagi, tergelak sakan Bad. Apa nak buat, saya kata dgn Bad, apa yg kita mimpi/ngigau kan tuh semuanya dlm sub-conscious mind kita, maknanya dlm sub-conscious mind saya, saya nih posh, hehe.. perasan! Baru2 nih Adam ada bertanya pada Bad, how can somebody become a muslim. Bad beritahu, first that someone has to accept that there is no god besides Allah. Terkejut Adam, dia tanya, “that easy? “ Yes kata Bad, lepas tuh baru dia kena belajar benda2 lain dlm Islam seperti solat, puasa etc.. Tanya Adam sebab apa soal camtuh? Adam ckp, masa dia solat kat quiet room kat school dia, ada sekali kawan baik dia (Connor) ikut sekali solat sebelah Adam. And Adam kata, nanti pasa ramadhan Connor nak try sekali ikut Adam puasa, but Adam has’nt make him say the syahadah yet. Saya hanya tersenyum mendengar perbualan Adam dgn babanya. Bangga saya dgn Adam. Masa kawan2 melayu dia dtg ke rumah pun, dia yg azan masa time solat dan mengimamkan mereka. Yelah, Adam bukannya kecik lagi, Bad pun dah mula ckp2 dgn dia tentang tanggungjawab, tentang kedewasaan, tentang kematangan, tentang lelaki dan macam2 lagi. Hmm, tak lama lagi turn saya ckp hal2 perempuan dgn lala pulak… masa berlalu pantas kan? Saya pun tak perasan saya dah mula nak jadi tua, bila drive tengok tangan sendiri nampak mula kedut. Hmmm…. Adam mengimami kawan2 dia solat

Post navigation

4 comments for “Ngigau

  1. nailofar
    September 5, 2008 at 3:18 am

    Salam Ramadhan kak..

    Rindu pada Adam dan adiknya walau tak pernah jumpa..

    Apakabar akak sekeluarga? Mcm mana Ramadhan kali ini? Hopefully semuanya dalam Rahmah Allah..

    Bagus Adam dah tanya soalan macam tu. Maknanya dia peka dan ada sense of nak respond in Islamic issues.

    Masa memang sangat cepat berlalu. Sekarang saya dah jadi isteri. So, nak minta tips dari akak, ney?

    ^^

    p/s: Sy dah tukar domain ke hadithuna.

  2. fizah
    September 9, 2008 at 3:16 pm

    salam ellies,
    kelakarlah pulak ngigau slang english habis…nie mesti anak dlm perut tu keluar macam mat salleh…hehhe…

    lebih kurang jer anniversary kita yer…kira kawin kat msia pastu gi uk honeymoon…hahahha….gambar kawin tak dapat kelulusan lembaga penapisan gambar….dah kena gam…huhuh…

    satu lg…gambar gajah tu korang yg snap ker?kalau yer….mmg dahsyat ler skill korang..

    akhir sekali…selamat menjalani ibadat puasa….hari nie buka apa?

  3. serikandi
    September 10, 2008 at 8:58 am

    Salam fizah and nailofar,

    Nailofar, tahniah…. Pasal tips isteri tuh saya tak pandai sgt, tapi Insya-Allah tgh draftkan something nih, especially for u, watch this space.

    Fiza, rugi la saya terlambat tgk gambar kawen tuh. Sama la kita, photograper budak2, gambar semua selekeh je, video kitorang pun dah hilang entah sapa pinjam, sayang…

  4. Eriyza
    September 11, 2008 at 4:28 pm

    Wah, Adam dah jadik budak yg bertanggungjawab. Tentu bubu dia ajar dia dgn baik nih. Nanti Lala pun jadik dak baik. Geram tul gan dak bedua nih. Huhuhu!!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.