Monthly Archives: November 2012

Palestine

Antara points yg saya pelajari dari Abu Muhammad (Interpal representative) di majlis Helwa siang tadi:   Masjid al-Aqsa adalah salah satu daripada 3 masjid utama umat Islam (Masjidil Haram dan Masjid An-Nabawi yg lagi 2). Di sinilah tempat nabi di isra’ mi’rajkan. Kelebihan bersolat di masjid ini adalah sama seperti 500 waktu di masjid2 lain…

Hijrah (2)

sambungan dari Hijrah (1)   Semasa di dalam gua, Abu Bakar sentiasa merasa risau. Tetapi Nabi mengingatkan Aku Bakar,   إِلَّا تَنْصُرُوهُ فَقَدْ نَصَرَهُ اللَّهُ إِذْ أَخْرَجَهُ الَّذِينَ كَفَرُوا ثَانِيَ اثْنَيْنِ إِذْ هُمَا فِي الْغَارِ إِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِهِ لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا ۖ فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَيْهِ وَأَيَّدَهُ بِجُنُودٍ لَمْ تَرَوْهَا وَجَعَلَ كَلِمَةَ الَّذِينَ…

copyright www.serikandiku.com

Hijrah (1)

Pengajaran dari peristiwa hijrah (tajuk alternative, sebab ada orang kata tajuk2 blog saya pendek2 sangat.. hehe..) Kita barangkali telah selalu mendengar ceramah berkenaan dgn ma’al hijrah. Tetapi kali ini, saya ingin kongsikan sedikit ilmu yg saya dapati dari sebuah kuliyah dan saya akan insyaAllah campurkan sedikit dgn ilmu2 yg saya dapati elsewhere. Dan, saya ingin…

Elektrik

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ ۗ …sesungguhnya, yang takut (khusyu’) dari kalangan hambaNya adalah ‘ulama’ (ahli ilmu)… Faathir :28 Pelikkan? Kalau takder electricity korang tokleh baca blog saya ni.. bukan sebab tokleh tengok screen sahaja, malahan otak korang pun tokleh fikir, tangan korang pun tokleh bergerak, malahan jantung pun tak berdegup. Yer.. dalam badan…