Family

Suara dari langit

Apa yang kita nampak di hadapan mata tidak semestinya apa yang ada. Bila kita merasa kita bersendirian, tidak semestinya kita berseorangan. Mata manusia hanya bisa merakam apa yang ternampak dalam ‘visible spectrum’ dan hanya boleh melihat sehingga gelombang 300nm. Telinga kita juga tidak bisa mendengar bunyi-bunyi electro-magnetic, atau radio frequensi yang dipancarkan sekeliling melainkan ianya…

Sistem pendidikan awal England

Sistem sekolah rendah England (Saya kongsikan kembali post saya di facebook mengenai sistem persekolahan di sini mengikut pengalaman saya dengan 3 orang anak-anak yang telah dan sedang mengikutinya. Saya masukkan juga part 2 yang saya tidak letakkan di facebook.) Cikgu-cikgu sekolah disini, selalu cari apa sahaja kelebihan anak murid untuk dihighlight dan diberi pujian. Benda…

…sapi dapat nama

(sambungan dari ‘lembu punya susu‘) OK, sebab saya tak sangka post ke blog picisan tersebut dinilai oleh sesetengah orang seperti research (apa la.. manalah sama research paper dengan blog post! Tulis pun pada waktu singkat, tak dapat cuti menulis etc, jadi berlaku adil lah kepada saya), dan sebab saya nak tulis beberapa benda lagi yang…

dna

Lembu punya susu..

Benarkah susu lembu boleh buat anak manusia bersikap seperti lembu? Saya ternampak beberapa perkongsian di halaman facebook yang menyebut tentang Ustazah yang memberitahu bahawa sekiranya bayi diberikan susu lembu, DNA lembu tersebut akan berpindah kepada bayi dan menyebabkan sikap ‘pemarah’ seperti lembu boleh di pindahkan kepada anak-anak. Rata-rata, ramai yang berkongsi post tersebut mengutuk ustazah…

Nasihat untuk lelaki/suami

(Sebelum korang menyangka yang bukan-bukan dan membuat spekulasi pasal saya, saya nak buat disclaimer. Ni bukan pasal saya. Ni nak menjawab banyak inbox lately yang saya received dari orang-orang pompuan yang mengalami masalah rumahtangga semenjak saya tulis pasal ‘nasihat untuk pengantin lama’ tu. Tapi saya bukanlah kaunsellor mahupun ustazah, so korang pandai-pandailah menilai.) Kawen ikut…

copyright www.serikandiku.com

Mengapa daku diuji..

وَأَنَّهُ هُوَ أَضْحَكَ وَأَبْكَىٰ “Dan bahawasanya Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (Surah :An-Najm : ayat 43) Pernah tak kita rasa sangat gembira? Gelak yang tak boleh dikawal sampai asyik tergelak sahaja? Atau terlalu gembira sehingga mengeluarkan air mata? Pernah tak pulak kita rasa terlalu sedih? Sedih yang kita berharap apa yang kita alami…

copyright www.serikandiku.com

Nasihat untuk ‘pengantin lama’

(Nasihat untuk diri sendiri dan orang yang dah lama kawen)   Dua, tiga hari sebelum saya melansungkan perkahwinan, tiba-tiba riuh depan rumah. Makcik depan rumah menjerit dan pengsan. Dia baru dapat tahu yang suaminya menikah lain secara senyap. Saya cepat-cepat mengambil air sejuk untuk membuatkan air penawar untuk dia. Sambil menyapu air tersebut  pada muka…

copyright serikandiku.com

Teladan

Kalau zaman kita kecik-kecik, time cikgu suruh kita contohi seseorang, tentu kita akan tengok dia, try ikuti apa, cara dan bagaimana yang dia buat, yang menyebabkan cikgu suruh ikuti dia. Well, dah tua-tua ni, saya terfikir pulak tentang satu cerita. Ingat tak kisah tatkala Rasulullah saw memberitahu Fatimah ra bahawa dia bukanlah wanita pertama yang…

Syaitan bertepuk tangan..

(atas permintaan, saya postkan status yang pernah saya letakkan di dalam facebook saya) Manusia bergaduh, syaitan bertepuk tangan..       Saya pernah menulis sedikit tentang surah Yusuf, tentang kisah terbaik satu masa yang lalu. Antara mutiara khazanah yang tersimpan dalam surah Yusuf adalah pengajaran yang diajar oleh Nabi Ya’kub (as) kepada anaknya Yusuf (as):…

Sahabat gua

Dalam kelas anak remaja yang saya ajar, saya selalu beritahu mereka, yang apabila mereka membaca al-Quran, selain dari memahami maknanya (dengan melihat terjemahan) hendaklah mereka memahami cerita di sebalik ayat/surah yang mereka baca, supaya mereka terasa yang quran itu diturunkan untuk kita ponder dan reflect upon. Kita selalu membaca surah al-Kahf terutama sekali apabila tiba…

tulang yang bengkok

Hari ini, saya nak bercerita tentang hak pekerja wanita secara khusus. Tetapi ia juga berkenaan dengan keluarga, so lelaki kena juga baca.   Di university tempat saya bekerja, saya terlibat di dalam komiti yang menjaga pekerja-pekerja wanita. Komiti ini, dalam lebih kurang 10 orang lelaki dan wanita terdiri dari beberapa orang professor sehinggalah peringkat kerani,…

copyright www.serikandiku.com

Penat

  Of course jadi kaum isteri/ibu penat buat kerja-kerja rumah yang tak sudah-sudah. Bukan kita komplen atau mengeluh. Ikhlas, tapi ya memang letih. Nak kongsi satu kisah. Ingat tak cerita Siti Fatimah binti Rasulullah saw? Satu ketika dia meminta Ali pergi berjumpa Rasulullah utk bertanyakan kalau-kalau ada tawanan perang untuk diberi kepadanya untuk membantu kerja-kerja…

copyright www.serikandiku.com

Umrah

Visit ke Tanah Haram sudah tentu selalu meninggalkan kesan mendalam pada hati-hati pengunjungnya. Tidak hairanlah orang-orang yang telah pernah menjadi tetamu Allah, seringkali merasa rindu untuk ke sana lagi. Saya pernah tulis pasal pengalaman Badrul mengerjakan haji pada post Haji yang lalu. Kali ini saya cuma nak kongsikan 4 kisah sahaja. 1. Kaki tak tebal…

copyright serikandiku.com

Menekuni perjuangan para Rasul a.s

Kita ni, cepat sangat merasa lemah, letih, rasa nak give up. Kita rasa sedih sebab kita fikir kita dah buat semampu kita beberapa bulan atau tahun yang lalu, tapi tidak nampak hasilnya. Kita kurang sabar. Sahabat2 yg dikasihi sekalian, seperti yang saya pernah cerita dahulu [kisah terbaik]. Allah menurunkan kisah nabi Yusuf a.s untuk menghiburkan…

Degil

Saya tak tahulah apa namanya.. mungkinkah saya ni degil atau keras kepala.   Degil, takrifan maksudnya ikut kamus dewan bahasa membawa banyak tanggapan yang negatif; tidak mahu menurut kata atau tidak mahu menerima nasihat; keras kepala, enggan menurut perintah, nasihat, tegahan. Tak mahu menurut nasihat… nasihat itukan benda yang baik, so kalau tak mahu ikut…

copyright www.serikandiku.com

Ceramah

Saya seorang ibu yg percaya yg ibu bapa kena actively involve dgn sekolah. Saya juga percaya yg orang Islam di barat especially tidak boleh segregate themselves dgn masyarakat, hanya bergaul dgn kepompong mereka, dan merasa selesa dgn zon2 selamat di sekeliling mereka. Saya juga percaya, di mana sahaja di dalam dunia ini kita dicampakkan oleh…

copyright www.serikandiku.com

Kerjaya

Masa zaman saya lepas SPM dahulu, saya tak sure saya nak ambik bidang apa. Saya tak banyak exposure tentang bidang2 kerjaya walaupun sudah berkali2 saya keluar masuk bilik conselling kerjaya di sekolah (MRSM). Bidang2 kerjaya yg saya fahami kebanyakannya towards more traditional courses seperti kedoktoran, kejuruteraan etc tanpa banyak cabang yg luas. Bila tengok tentang…

copyright www.serikandiku.com

Mulia

 ليس المؤمن بالطعان ولا اللعان ولا الفاحش ولا البذي “..seorang mukmin bukanlah tukang pemberi celaan, tukang melaknati orang, tukang berkata kotor atau berkata rendah..” Hadith riwayat Tirmidhi. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا…

Borak

  Satu hari, dalam perjalanan pulang dari masjid setelah selesai solat subuh, Badrul telah telah berpesan kepada Adam. “Adam, Adam tahukah apa perkataan pertama yg Adam dengar the first time Adam lahir ke dunia? Baba bacakan Azan pada telinga Adam, reminding you that Allah is the most powerful, that its only Allah that you should…