Marriage

Nasihat untuk lelaki/suami

(Sebelum korang menyangka yang bukan-bukan dan membuat spekulasi pasal saya, saya nak buat disclaimer. Ni bukan pasal saya. Ni nak menjawab banyak inbox lately yang saya received dari orang-orang pompuan yang mengalami masalah rumahtangga semenjak saya tulis pasal ‘nasihat untuk pengantin lama’ tu. Tapi saya bukanlah kaunsellor mahupun ustazah, so korang pandai-pandailah menilai.) Kawen ikut…

copyright www.serikandiku.com

Mengapa daku diuji..

وَأَنَّهُ هُوَ أَضْحَكَ وَأَبْكَىٰ “Dan bahawasanya Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (Surah :An-Najm : ayat 43) Pernah tak kita rasa sangat gembira? Gelak yang tak boleh dikawal sampai asyik tergelak sahaja? Atau terlalu gembira sehingga mengeluarkan air mata? Pernah tak pulak kita rasa terlalu sedih? Sedih yang kita berharap apa yang kita alami…

copyright www.serikandiku.com

Nasihat untuk ‘pengantin lama’

(Nasihat untuk diri sendiri dan orang yang dah lama kawen)   Dua, tiga hari sebelum saya melansungkan perkahwinan, tiba-tiba riuh depan rumah. Makcik depan rumah menjerit dan pengsan. Dia baru dapat tahu yang suaminya menikah lain secara senyap. Saya cepat-cepat mengambil air sejuk untuk membuatkan air penawar untuk dia. Sambil menyapu air tersebut  pada muka…

tulang yang bengkok

Hari ini, saya nak bercerita tentang hak pekerja wanita secara khusus. Tetapi ia juga berkenaan dengan keluarga, so lelaki kena juga baca.   Di university tempat saya bekerja, saya terlibat di dalam komiti yang menjaga pekerja-pekerja wanita. Komiti ini, dalam lebih kurang 10 orang lelaki dan wanita terdiri dari beberapa orang professor sehinggalah peringkat kerani,…

copyright www.serikandiku.com

Penat

  Of course jadi kaum isteri/ibu penat buat kerja-kerja rumah yang tak sudah-sudah. Bukan kita komplen atau mengeluh. Ikhlas, tapi ya memang letih. Nak kongsi satu kisah. Ingat tak cerita Siti Fatimah binti Rasulullah saw? Satu ketika dia meminta Ali pergi berjumpa Rasulullah utk bertanyakan kalau-kalau ada tawanan perang untuk diberi kepadanya untuk membantu kerja-kerja…

Cemburu

Kata orang, pasangan yang kuat cemburu tu penyayang, betul ke? More like orang yg tak percayakan pasangannya ye tak? Apa pun orang kata, hendak atau tidak, saya rasa saya pun termasuk jenis yg kuat cemburu, tapi taklah sampai cemburu buta atau cemburu yg tidak bertempat. Saya rasa cemburu kalau bad puji pompuan lain selain saya,…

Ayat-ayat Cinta

Selepas menonton cerita ni tadi, Bad dan saya teringat kisah2 lama. Ada beberapa similarities dlm cerita tuh dgn kisah cinta kami :). Sebelum saya berkahwin, I was an occasional purdah wearer, i.e saya kadang2 pakai purdah, kadang2 tidak, tapi dlm kebanyakan keadaan yg melibatkan berkumpul ramai2, saya pakai. So, Bad mmg jarang2 dpt lihat wajah…