Parenting

Suara dari langit

Apa yang kita nampak di hadapan mata tidak semestinya apa yang ada. Bila kita merasa kita bersendirian, tidak semestinya kita berseorangan. Mata manusia hanya bisa merakam apa yang ternampak dalam ‘visible spectrum’ dan hanya boleh melihat sehingga gelombang 300nm. Telinga kita juga tidak bisa mendengar bunyi-bunyi electro-magnetic, atau radio frequensi yang dipancarkan sekeliling melainkan ianya…

Sistem pendidikan awal England

Sistem sekolah rendah England (Saya kongsikan kembali post saya di facebook mengenai sistem persekolahan di sini mengikut pengalaman saya dengan 3 orang anak-anak yang telah dan sedang mengikutinya. Saya masukkan juga part 2 yang saya tidak letakkan di facebook.) Cikgu-cikgu sekolah disini, selalu cari apa sahaja kelebihan anak murid untuk dihighlight dan diberi pujian. Benda…

…sapi dapat nama

(sambungan dari ‘lembu punya susu‘) OK, sebab saya tak sangka post ke blog picisan tersebut dinilai oleh sesetengah orang seperti research (apa la.. manalah sama research paper dengan blog post! Tulis pun pada waktu singkat, tak dapat cuti menulis etc, jadi berlaku adil lah kepada saya), dan sebab saya nak tulis beberapa benda lagi yang…

dna

Lembu punya susu..

Benarkah susu lembu boleh buat anak manusia bersikap seperti lembu? Saya ternampak beberapa perkongsian di halaman facebook yang menyebut tentang Ustazah yang memberitahu bahawa sekiranya bayi diberikan susu lembu, DNA lembu tersebut akan berpindah kepada bayi dan menyebabkan sikap ‘pemarah’ seperti lembu boleh di pindahkan kepada anak-anak. Rata-rata, ramai yang berkongsi post tersebut mengutuk ustazah…

copyright www.serikandiku.com

Mengapa daku diuji..

وَأَنَّهُ هُوَ أَضْحَكَ وَأَبْكَىٰ “Dan bahawasanya Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (Surah :An-Najm : ayat 43) Pernah tak kita rasa sangat gembira? Gelak yang tak boleh dikawal sampai asyik tergelak sahaja? Atau terlalu gembira sehingga mengeluarkan air mata? Pernah tak pulak kita rasa terlalu sedih? Sedih yang kita berharap apa yang kita alami…

Syaitan bertepuk tangan..

(atas permintaan, saya postkan status yang pernah saya letakkan di dalam facebook saya) Manusia bergaduh, syaitan bertepuk tangan..       Saya pernah menulis sedikit tentang surah Yusuf, tentang kisah terbaik satu masa yang lalu. Antara mutiara khazanah yang tersimpan dalam surah Yusuf adalah pengajaran yang diajar oleh Nabi Ya’kub (as) kepada anaknya Yusuf (as):…

Sahabat gua

Dalam kelas anak remaja yang saya ajar, saya selalu beritahu mereka, yang apabila mereka membaca al-Quran, selain dari memahami maknanya (dengan melihat terjemahan) hendaklah mereka memahami cerita di sebalik ayat/surah yang mereka baca, supaya mereka terasa yang quran itu diturunkan untuk kita ponder dan reflect upon. Kita selalu membaca surah al-Kahf terutama sekali apabila tiba…

Degil

Saya tak tahulah apa namanya.. mungkinkah saya ni degil atau keras kepala.   Degil, takrifan maksudnya ikut kamus dewan bahasa membawa banyak tanggapan yang negatif; tidak mahu menurut kata atau tidak mahu menerima nasihat; keras kepala, enggan menurut perintah, nasihat, tegahan. Tak mahu menurut nasihat… nasihat itukan benda yang baik, so kalau tak mahu ikut…

copyright www.serikandiku.com

Ceramah

Saya seorang ibu yg percaya yg ibu bapa kena actively involve dgn sekolah. Saya juga percaya yg orang Islam di barat especially tidak boleh segregate themselves dgn masyarakat, hanya bergaul dgn kepompong mereka, dan merasa selesa dgn zon2 selamat di sekeliling mereka. Saya juga percaya, di mana sahaja di dalam dunia ini kita dicampakkan oleh…

copyright www.serikandiku.com

Kerjaya

Masa zaman saya lepas SPM dahulu, saya tak sure saya nak ambik bidang apa. Saya tak banyak exposure tentang bidang2 kerjaya walaupun sudah berkali2 saya keluar masuk bilik conselling kerjaya di sekolah (MRSM). Bidang2 kerjaya yg saya fahami kebanyakannya towards more traditional courses seperti kedoktoran, kejuruteraan etc tanpa banyak cabang yg luas. Bila tengok tentang…

Borak

  Satu hari, dalam perjalanan pulang dari masjid setelah selesai solat subuh, Badrul telah telah berpesan kepada Adam. “Adam, Adam tahukah apa perkataan pertama yg Adam dengar the first time Adam lahir ke dunia? Baba bacakan Azan pada telinga Adam, reminding you that Allah is the most powerful, that its only Allah that you should…

Anak-anak (2)

Semakin anak2 saya membesar, hati saya semakin risau. Sesungguhnya saya mahu mereka mendapat didikan yg terbaik both dunia dan akhirat. Saya risau Adam dah nak masuk sekolah menengah (…well ada 2 tahun lagi), dan saya risau pasal Lala juga. Lala ok tentang pelajaran sekolah dia (dia excellent dalam academic) tapi saya risau dgn didikan agama…

Ramadhan

Maaf lama tak update blog nih, banyak dah sebenarnya saya dah tulis utk blog, tapi semuanya tak jadi post.. campur2 dgn tugasan harian yg semakin menjadi tugasan hairan… susah nak update. Harap2 belum terlambat utk mengucapkan salam ramadhan pada semua. Untuk ramadhan kali nih, Lala di training utk puasa. Masalahnya kali ni ialah waktu berpuasa…

Menongkah arus

Anak orang miskin, di al Hussein, Cairo. Banyak benda yg kita ada, kita take for granted. “But then, I will be different, everybody else has this..” begitulah kata Lala kalau dia diminta berbuat sesuatu yg ‘lain’ drp kawan2nya. “But you are not like everybody else Lala, you are special,” kata saya untuk memujuknya. Rasanya, ramai…

Jahat

Tak semua manusia jadi baik… ujian Allah kepada kita “Is’nt it nice Baba, if everybody in this world becomes Muslim? Then our neighbours will be Muslim, all my friends would be, theres no bad people, and everybody will be happy..” kata Adam kepada Badrul semasa dalam perjalanan solat subuh di masjid Bolton, kira2 6 batu…

Lala

anak pompuan

huh, cuti maternity saya dah nak habis dah… mula rasa susah hati.. sebab dak tinggalkan adnan dah dah mula pandai gelak2 bila diagah…walau bagaimanapun dah sediakan beberapa botol susu yg diperah utk adnan sepanjang saya bekerja nanti dlm freezer (sebab saya percaya susu lembu utk anak lembu, anak manusia kena minum susu manusia) Adnan menangis…

Adnan

Bakat

Lama tak update blog, pi holiday. So..hati rasa gumbira and mood dah dapat balik. Nak tulis pasal apa eh? Banyak benda nak ditulis tapi saya rasa nak tulis pasal bakat la pulak. Bakat terpendam atau yg berendam. Masa holiday baru2 ni.. Adam & Lala bakat driving? Semenjak dulu kami tercari2 bakat yg ada pada Adam…

anak-anak

nos pousses précieuses

(our precious sprouts; in french) وَإِذَا الْمَوْءُودَةُ سُئِلَتْ بِأَيِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ Dan apabila anak perempuan yang ditanam hidup-hidup: Ditanya, Dengan dosa apakah dia dibunuh? at Taqweer: 8&9 Banyak sungguh berita dari tanahair tentang bayi2 yg dibunuh, yg dibuang dalam longkang atau ditempat pembuangan sampah. Hinanya perbuatan orang tuanya. Bayangkan, anak yg tidak ada kudrat dan…

adnan

Kasih ibu

Sepanjang mengandung 9 bulan, pada saya bukanlah sesuatu yg mudah. Muntah, loya, lemah, sakit sana sini (tak caya boleh tanya kat Bad), hanya doa semoga Allah mengampunkan segala dosa saya dgn kesukaran itu sahaja yg membuatkan saya bersabar hingga ke akhirnya. Ramai orang bertanya, sakitkah ketika melahirkan anak? Jawapan saya, tak semua orang mempunyai pengalaman…

Tipu

Saya pernah terdengar perbualan somebody dgn Adam beberapa ketika yg lalu, Adam berkata sesuatu, then this person kata, “Adam tipu”. Saya menyampuk, “taklah Adam tak menipu, dia tak diajar menipu”. Antara perkara pertama yg saya ajar pada Adam ialah supaya tidak menipu. Kami lebih marah perbuatan menipunya drp perbuatan salah yg dia telah buat. Pertama…