Fashion

seluar

Saya post ringkas hari sementara menulis sesuatu yg panjang (kononnya. hehe) Saya selalu suka pakai seluar instead of skirt atau jubah sebab senang nak bergerak atau melangkah laju, melompat etc. Rasa rasa ramai juga begitu. Tapi saya nampak ramai yg suka pakai jeans. Saya rasa jeans (yg ketat) kurang sesuai dikenakan oleh muslimah. Selain tak…

copyright www.serikandiku.com

Mulia

 ليس المؤمن بالطعان ولا اللعان ولا الفاحش ولا البذي “..seorang mukmin bukanlah tukang pemberi celaan, tukang melaknati orang, tukang berkata kotor atau berkata rendah..” Hadith riwayat Tirmidhi. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا…

Susun

Saya fikir, InsyaAllah lepas Bad kembali drp haji nanti saya akan tulis something yg more serious. But for now, saya nak tulis pasal something yg santai. Saya nak tulis tentang susun.. saya mmg suka bab organised ni sebab kalau barang kita organised, fikiran kita dan hidup kita pun (insyaAllah) organised. Ada satu kata pepatah, organised…

Fesyen Muslimah

It is a very delicate thing nak cerita tentang fesyen muslimah. Di sebelah kiri sana ada golongan yg sgt2 liberal tentang aurat muslimah (saya tak masuk lagi dgn gol yg tak pakai tudung), tidak kisah memakai tudung pendek dgn baju ketat atau berlengan pendek atau memakai leggings, dan di sebelah kanan pula golongan yg percaya…

Tudung

Susah sungguh mencari masa utk update blog. Sibuk dan macam2 terjadi.. Belajar, jaga anak, kemas rumah.. nih je pun baru lepas habis lipat segala tudung.. Saya memang ada banyak sangat tudung,.. well actually saya tak tahulah collection saya berbanding orang lain, tapi rasanya memang banyak. Bermacam2 warna dan segala combinationnya, tapi kebanyakkannya adalah warna gelap…

Libas (bahagian 2)

Adam dan Adela mengucapkan eid mubarak pada semua.   Adam puasa penuh lagi tahun ni, alhamdulillah, and Lala cakap dia puasa.. well actually, dia memang kurang sikit makan, so hilang sikit tembam pipi dia. Tahun ni, baju raya kitorang kaler biru.. he he. Bercakap tentang baju (libas) saya teringat nak kena sambung libas bahagian 2.…

Libas (bahagian 1)

Siang tadi, sewaktu berjalan menuju ke lab yg terletak di atas hospital research centre, saya telah melalui di hadapan seorang mamat kulit hitam, umurnya agak2 dlm middle age. Semasa itu waktu hujan, saya berjalan perlahan2 dan berhati2 kerana tidak mahu skirt labuh yg saya pakai basah. Pada waktu yg sama saya sentiasa menunduk melihat kelopak2…