Motivation

copyright serikandiku.com

Teladan

Kalau zaman kita kecik-kecik, time cikgu suruh kita contohi seseorang, tentu kita akan tengok dia, try ikuti apa, cara dan bagaimana yang dia buat, yang menyebabkan cikgu suruh ikuti dia. Well, dah tua-tua ni, saya terfikir pulak tentang satu cerita. Ingat tak kisah tatkala Rasulullah saw memberitahu Fatimah ra bahawa dia bukanlah wanita pertama yang…

Syaitan bertepuk tangan..

(atas permintaan, saya postkan status yang pernah saya letakkan di dalam facebook saya) Manusia bergaduh, syaitan bertepuk tangan..       Saya pernah menulis sedikit tentang surah Yusuf, tentang kisah terbaik satu masa yang lalu. Antara mutiara khazanah yang tersimpan dalam surah Yusuf adalah pengajaran yang diajar oleh Nabi Ya’kub (as) kepada anaknya Yusuf (as):…

Sahabat gua

Dalam kelas anak remaja yang saya ajar, saya selalu beritahu mereka, yang apabila mereka membaca al-Quran, selain dari memahami maknanya (dengan melihat terjemahan) hendaklah mereka memahami cerita di sebalik ayat/surah yang mereka baca, supaya mereka terasa yang quran itu diturunkan untuk kita ponder dan reflect upon. Kita selalu membaca surah al-Kahf terutama sekali apabila tiba…

tulang yang bengkok

Hari ini, saya nak bercerita tentang hak pekerja wanita secara khusus. Tetapi ia juga berkenaan dengan keluarga, so lelaki kena juga baca.   Di university tempat saya bekerja, saya terlibat di dalam komiti yang menjaga pekerja-pekerja wanita. Komiti ini, dalam lebih kurang 10 orang lelaki dan wanita terdiri dari beberapa orang professor sehinggalah peringkat kerani,…

copyright www.serikandiku.com

Penat

  Of course jadi kaum isteri/ibu penat buat kerja-kerja rumah yang tak sudah-sudah. Bukan kita komplen atau mengeluh. Ikhlas, tapi ya memang letih. Nak kongsi satu kisah. Ingat tak cerita Siti Fatimah binti Rasulullah saw? Satu ketika dia meminta Ali pergi berjumpa Rasulullah utk bertanyakan kalau-kalau ada tawanan perang untuk diberi kepadanya untuk membantu kerja-kerja…

copyright www.serikandiku.com

Umrah

Visit ke Tanah Haram sudah tentu selalu meninggalkan kesan mendalam pada hati-hati pengunjungnya. Tidak hairanlah orang-orang yang telah pernah menjadi tetamu Allah, seringkali merasa rindu untuk ke sana lagi. Saya pernah tulis pasal pengalaman Badrul mengerjakan haji pada post Haji yang lalu. Kali ini saya cuma nak kongsikan 4 kisah sahaja. 1. Kaki tak tebal…

copyright serikandiku.com

Menekuni perjuangan para Rasul a.s

Kita ni, cepat sangat merasa lemah, letih, rasa nak give up. Kita rasa sedih sebab kita fikir kita dah buat semampu kita beberapa bulan atau tahun yang lalu, tapi tidak nampak hasilnya. Kita kurang sabar. Sahabat2 yg dikasihi sekalian, seperti yang saya pernah cerita dahulu [kisah terbaik]. Allah menurunkan kisah nabi Yusuf a.s untuk menghiburkan…

Hijrah (2)

sambungan dari Hijrah (1)   Semasa di dalam gua, Abu Bakar sentiasa merasa risau. Tetapi Nabi mengingatkan Aku Bakar,   إِلَّا تَنْصُرُوهُ فَقَدْ نَصَرَهُ اللَّهُ إِذْ أَخْرَجَهُ الَّذِينَ كَفَرُوا ثَانِيَ اثْنَيْنِ إِذْ هُمَا فِي الْغَارِ إِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِهِ لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا ۖ فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَيْهِ وَأَيَّدَهُ بِجُنُودٍ لَمْ تَرَوْهَا وَجَعَلَ كَلِمَةَ الَّذِينَ…

copyright www.serikandiku.com

Hijrah (1)

Pengajaran dari peristiwa hijrah (tajuk alternative, sebab ada orang kata tajuk2 blog saya pendek2 sangat.. hehe..) Kita barangkali telah selalu mendengar ceramah berkenaan dgn ma’al hijrah. Tetapi kali ini, saya ingin kongsikan sedikit ilmu yg saya dapati dari sebuah kuliyah dan saya akan insyaAllah campurkan sedikit dgn ilmu2 yg saya dapati elsewhere. Dan, saya ingin…

Kisah disebalik cerita

Masa saya kecik2, saya suka mendengar cerita. Tapi masa tuh, kalau saya dengar satu cerita, saya tak tanya banyak,.. Cuma saya ingat sahaja. Tua2 macam ni, saya kalau dengar sesuatu cerita, otak saya akan ligat berfikir. Saya suka berfikir tentang kisah disebalik cerita. Sebab apa.. kalau dalam blog saya sendiri, apa yg saya cerita cuma…

Cemburu

Kata orang, pasangan yang kuat cemburu tu penyayang, betul ke? More like orang yg tak percayakan pasangannya ye tak? Apa pun orang kata, hendak atau tidak, saya rasa saya pun termasuk jenis yg kuat cemburu, tapi taklah sampai cemburu buta atau cemburu yg tidak bertempat. Saya rasa cemburu kalau bad puji pompuan lain selain saya,…

Ramadhan

Maaf lama tak update blog nih, banyak dah sebenarnya saya dah tulis utk blog, tapi semuanya tak jadi post.. campur2 dgn tugasan harian yg semakin menjadi tugasan hairan… susah nak update. Harap2 belum terlambat utk mengucapkan salam ramadhan pada semua. Untuk ramadhan kali nih, Lala di training utk puasa. Masalahnya kali ni ialah waktu berpuasa…

Menongkah arus

Anak orang miskin, di al Hussein, Cairo. Banyak benda yg kita ada, kita take for granted. “But then, I will be different, everybody else has this..” begitulah kata Lala kalau dia diminta berbuat sesuatu yg ‘lain’ drp kawan2nya. “But you are not like everybody else Lala, you are special,” kata saya untuk memujuknya. Rasanya, ramai…

Cairo

Menunggang unta di padang pasir untuk menuju ke Pyramid. Baru kembali daripada bercuti di Cairo. Seperti yg dijangkakan untuk musim panas, memang Cairo (Kaherah) panas, tapi yg paling tak tahannya ialah habuk dan debu pasir yg melekit ke muka dan lubang hidung. Time macam ni fikir saya, lebih baik pakai niqab. Pertama kali saya menjejaki…

Jahat

Tak semua manusia jadi baik… ujian Allah kepada kita “Is’nt it nice Baba, if everybody in this world becomes Muslim? Then our neighbours will be Muslim, all my friends would be, theres no bad people, and everybody will be happy..” kata Adam kepada Badrul semasa dalam perjalanan solat subuh di masjid Bolton, kira2 6 batu…

أَحْسَنَ الْقَصَصِ (Kisah terbaik)

Sabda Rasulullah s.a.w, ‘Sesungguhnya Allah s.w.t menyukai apabila seseorang kamu bekerja dan melakukan pekerjaan itu dengan tekun (bersungguh-sungguh).’ (Riwayat Abu Daud). Susah betul saya nak mengupdate blog sekarang, masa yg saya ada untuk mengadap computer singkat2… kat skolah pula sibuk banget.. jadi, agaknya saya kena tukar style blog saya supaya ada sambungan2. (pic: tangan tembam…

Lala

anak pompuan

huh, cuti maternity saya dah nak habis dah… mula rasa susah hati.. sebab dak tinggalkan adnan dah dah mula pandai gelak2 bila diagah…walau bagaimanapun dah sediakan beberapa botol susu yg diperah utk adnan sepanjang saya bekerja nanti dlm freezer (sebab saya percaya susu lembu utk anak lembu, anak manusia kena minum susu manusia) Adnan menangis…

adnan

Kasih ibu

Sepanjang mengandung 9 bulan, pada saya bukanlah sesuatu yg mudah. Muntah, loya, lemah, sakit sana sini (tak caya boleh tanya kat Bad), hanya doa semoga Allah mengampunkan segala dosa saya dgn kesukaran itu sahaja yg membuatkan saya bersabar hingga ke akhirnya. Ramai orang bertanya, sakitkah ketika melahirkan anak? Jawapan saya, tak semua orang mempunyai pengalaman…

Cermin wajah

Mengapa perkara yg selalu kita runsingkan adalah bagaimana persepsi kita pada pandangan orang? Cerita2 seperti cinta kolesterol (adapted from shallow hall) terpaksa di kempenkan di kalangan orang2 yg suka melihat luaran wanita berbanding kecantikan dr dalaman. Recently, saya melihat trend yg sama dikalangan wanita2 Islam. Bagaimanakan cara utk menjadi cantik, atau wajah bagaimanakah yg menjadi…