Photography & Travel

Suara dari langit

Apa yang kita nampak di hadapan mata tidak semestinya apa yang ada. Bila kita merasa kita bersendirian, tidak semestinya kita berseorangan. Mata manusia hanya bisa merakam apa yang ternampak dalam ‘visible spectrum’ dan hanya boleh melihat sehingga gelombang 300nm. Telinga kita juga tidak bisa mendengar bunyi-bunyi electro-magnetic, atau radio frequensi yang dipancarkan sekeliling melainkan ianya…

copyright www.serikandiku.com

Tunisia

Tunisia negara pencetus revolusi (post ini co-author dengan Badrul… well.. some part of it) Saya menaip ini berlatar-belakangkan bunyi deruan ombak laut medinterranean pantai Hammmet, Tunisia. Aman, tenteram, pemandangan laut yang sangat indah dan hotel yang pada saya sungguh perfect, kecuali satu perkara.. Apa dia? Nanti saya bagitahu… Tunisia, negara yang pertama tercetusnya Arab spring,…

copyright www.serikandiku.com

Umrah

Visit ke Tanah Haram sudah tentu selalu meninggalkan kesan mendalam pada hati-hati pengunjungnya. Tidak hairanlah orang-orang yang telah pernah menjadi tetamu Allah, seringkali merasa rindu untuk ke sana lagi. Saya pernah tulis pasal pengalaman Badrul mengerjakan haji pada post Haji yang lalu. Kali ini saya cuma nak kongsikan 4 kisah sahaja. 1. Kaki tak tebal…

copyright www.serikandiku.com

Belanda (part 1)

Ada beberapa perkara yang salah dengan holiday kami kali ini. Kenapa? Nanti saya cerita. Holland merupakan salah satu destinasi yang amat popular di kalangan pelajar-pelajar Malaysia di United Kingdom. Antara sebabnya adalah ianya dekat dan sebab nak tengok bunga tulips. Tapi kami, walaupun dan nearly suku abad di sini, inilah kali pertama plan nak melawat…

Palestine

Antara points yg saya pelajari dari Abu Muhammad (Interpal representative) di majlis Helwa siang tadi:   Masjid al-Aqsa adalah salah satu daripada 3 masjid utama umat Islam (Masjidil Haram dan Masjid An-Nabawi yg lagi 2). Di sinilah tempat nabi di isra’ mi’rajkan. Kelebihan bersolat di masjid ini adalah sama seperti 500 waktu di masjid2 lain…

copyright www.serikandiku.com

Sunyi

Ramai orang yg suka komplen dan berkeluh kesah bila mereka merasa sunyi. “boringlah!”. To be honest, saya suka keadaan sunyi.. mungkin kerana rumah saya bising.. bisng dgn bunyi anak2. Dalam kereta saya, sepanjang perjalanan ke tempat kerja yg mengambil masa sejam setengah, saya tak buka apa2 bunyi dari radio etc. Dalam kereta saya memang sunyi.…

copyright www.serikandiku.com

Pekasam

Mak saya selalu pesan, alang2 menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Masa saya kecik2, saya tak faham apa maksudnya, siap tanya kat mak kalau2 pangkal lengan tu kena ketiak ke tidak (ngee). Mak terangkan kat saya yg maksud ayat tersebut adalah tentang orang dulu2, kalau nak buat pekasam, diorang buat dalam satu tempayan yg…

copyright serikandiku.com

Berubah

Seorang muslimah, bertudung labuh dan berjubah. Petah bercakap tentang agama, sangat di hormati oleh sesiapa yg mengenalinya. Melintas jalan di hadapan library, di langgar dgn tidak sengaja oleh sebuah kereta. Beliau terlantar koma di hospital sebeberapa ketika. Setelah sedar dari koma, perwatakan beliau berubah. Tidak lagi memakai tudung apatah lagi bercakap tentang islam. Seorang muslim,…

copyright serikandiku.com

Morocco (2)

(sambungan dari Morocco 1) All pictures are mine and my copyright.  seronok naik 4×4 kat padang pasir, tak sama seronoknya dgn naik kat bukit bukau lecak dan sungai seperti di England, masing2 ada kelebihan masing2. Aith Benhaddou merupakan kota tinggalan sejarah tempat rombongan perdagangan dari gurun sahara singgah sebelum tiba ke kota Marrakech. Dalam kota…

copyright serikandiku.com

Morocco (1)

أَفَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَتَكُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بِهَا أَوْ آذَانٌ يَسْمَعُونَ بِهَا ۖ فَإِنَّهَا لَا تَعْمَى الْأَبْصَارُ وَلَٰكِنْ تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتِي فِي الصُّدُورِ “Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata…

copyright serikandiku.com

Sabar (2)

  Hari ni saya mesti post sesuatu kat blog ni (InsyaAllah). Saya nak mintak maaf lama sangat tidak menghantar ke sini walaupun banyak benda yg saya dah tulis separuh jalan. Masalahnya tetap sama.. masa. Saya selalunya menggunakan masa yg agak lama untuk berfikir masa menulis, kadang2 kalau dah tulis pun, lama saya akan fikir tentang…

copyright serikandiku.com

Andai ku tahu..

Melihat telatah anak2 yg sedang bermain, walaupun kadang kala membuatkan saya ‘panas’, tapi most of the time membahagiakan. Apa taknya, mereka afterall adalah anak2 saya.. dan saya sangat sayang dan cinta kepada mereka. Benda2 yg mereka bualkan pun most of the time kelakar, lebih2 lagi tentang pandangan mereka tentang kehidupan.. tentang life in general. Saya…

Caci

Sekiranya anda rajin melayari internet untuk membaca berita2 semasa, especially yg berbahasa Inggeris, anda sure nampak banyak sangat kutukan2, hinaan dan cacian dilemparkan kepada orang2 Islam dan kepada baginda Rasulullah saw. Tengok sahajalah komen2 di youtube tentang islam, dan surat2 khabar tabloid murahan. Sebak dan sempit dada membacanya. Tetapi, hati akan menjadi lebih pilu membaca…

bunga lalang2

Qana’ah

    Kebelakangan ini, saya mengidapi sesuatu yg dinamakan orang sebagai ‘mid-life crisis’. Well, bukan kebelakangan ini, saya rasa dia develop seiringan dgn usia saya. Bila dah tua2 begini, kita tend to fikir, keadaan hidup kita, apakah yg boleh kita beri kepada dunia, apakah yg bakal kita tinggalkan untuk anak2 kita etc. Ingin saya tegaskan…

test photos

now… and then…

 

the recreation of the famous skyscraper photo in London

the recreation of the famous skyscraper photo in London (photo by Michael Crompton)

Lunch Atop Manhattan Skyscraper

Lunch atop a Skyscraper (New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam)”, a photograph taken by Charles C. Ebbets on the 69th floor during construction of the GE Building at Rockefeller Center in 1932.

 

Corak

Hiasan corak2 dalam istana Alhambra. Islam pada ketika itu telah banyak mencorakkan dunia. Masa saya first time England, kat skolah cikgu selalu ajar,” the first person who describe this mathematical formulation was.. this latin person,… then suddenly it was developed next by this English person”… dan saya tahu itu satu penipuan..even numbers yg diguna pakai…

Cairo

Menunggang unta di padang pasir untuk menuju ke Pyramid. Baru kembali daripada bercuti di Cairo. Seperti yg dijangkakan untuk musim panas, memang Cairo (Kaherah) panas, tapi yg paling tak tahannya ialah habuk dan debu pasir yg melekit ke muka dan lubang hidung. Time macam ni fikir saya, lebih baik pakai niqab. Pertama kali saya menjejaki…

Regents Mosque

Bangsa

  Extremely busy lately, I know.. semua org pun busy, so jgnlah banyak songel ye tak? Dalam perjalanan ke uni, tengok tepi jalan, kadang2 kita nampak bermacam2 rupa manusia. Berbagai kaler, putih, hitam, merah, kuning, ada yg tinggi, pendek, gemuk kurus. Semuanya Allah jadikan untuk kita mengetahui kebesaran Allah dalam ciptaanNya. So, tidak sepatutnya seorang…