Technology & Design

Suara dari langit

Apa yang kita nampak di hadapan mata tidak semestinya apa yang ada. Bila kita merasa kita bersendirian, tidak semestinya kita berseorangan. Mata manusia hanya bisa merakam apa yang ternampak dalam ‘visible spectrum’ dan hanya boleh melihat sehingga gelombang 300nm. Telinga kita juga tidak bisa mendengar bunyi-bunyi electro-magnetic, atau radio frequensi yang dipancarkan sekeliling melainkan ianya…

…sapi dapat nama

(sambungan dari ‘lembu punya susu‘) OK, sebab saya tak sangka post ke blog picisan tersebut dinilai oleh sesetengah orang seperti research (apa la.. manalah sama research paper dengan blog post! Tulis pun pada waktu singkat, tak dapat cuti menulis etc, jadi berlaku adil lah kepada saya), dan sebab saya nak tulis beberapa benda lagi yang…

dna

Lembu punya susu..

Benarkah susu lembu boleh buat anak manusia bersikap seperti lembu? Saya ternampak beberapa perkongsian di halaman facebook yang menyebut tentang Ustazah yang memberitahu bahawa sekiranya bayi diberikan susu lembu, DNA lembu tersebut akan berpindah kepada bayi dan menyebabkan sikap ‘pemarah’ seperti lembu boleh di pindahkan kepada anak-anak. Rata-rata, ramai yang berkongsi post tersebut mengutuk ustazah…

copyright www.serikandiku.com
copyright www.serikandiku.com

DNA (II)

Saya ingat, ada beberapa post yang saya buat kat facebook yang saya perlu letak disini, especially untuk ‘peminat-peminat’ blog saya yang tidak mempunyai account facebook. Post yang di bawah ini saya letakkan semasa isu coklat cadbury sedang hangat. Post ini bertarikh 8 June 2014. ———- Masa 20 tahun yang lalu, kalau student melayu baru sampai…

copyright www.serikandiku.com

Buat manusia (Siri 2)

(bukan bermaksud kepada manusia, tetapi buat as in to build a human.. hehe) Sambungan dari Buat manusia siri 1..   Satu lagi element penting dalam research saya seperti yang saya beritahukan dahulu dalam post PhD adalah tentang tissue engineering. Apakah yang anda faham tentang tissue engineering? Pernah dengar tak orang sebut pasal stem cell, cloning,…

copyright www.serikandiku.com

Buat manusia (Siri 1)

Saya ingat, saya nak cerita sikit pasal kerja saya sebab ramai orang tak pernah dengar tentang cabang ‘medical engineering’. Saya kira ianya agak baru di Malaysia berbanding dengan cabang2 engineering yang lain. Apakah medical engineering? Ianya actually satu bidang yg luas, meliputi apa2 benda engineering (ciptaan manusia) yang digunakan dalam bidang perubatan, dari yg luar…

Mata

Dari mata turun ke hati.. eye, the door to the soul, mata salah satu dari panahan syaitan. Kadang-kadang tengok gambar lukisan, lihat pada mata yang seakan hidup pun boleh rasa seram.   وَإِنْ يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ “sesungguhnya, orang yang kafir itu hampir-hampir mengalahkan kamu dengan tenungan mata (sihir) mereka..” al-Qalam: 51   Apa…

Placebo

“waaaaa…!” adik menangis sebab terjatuh. “kenapa sayang menangis?” Tanya ibu sambil melihat lutut adik yg kemerahan. “Mari sini ibu tengokkan..” Ibu melihat lutut adik, mengusap2nya dan mencium lutut adik. “Nah.. dah baik..” Adik berhenti dari tangisan dan tersenyum sambil memeluk ibu.  Seorang surirumah susah tentu biasa dengan situasi begini. Bukanlah ciuman si ibu itu ajaib…

Elektrik

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ ۗ …sesungguhnya, yang takut (khusyu’) dari kalangan hambaNya adalah ‘ulama’ (ahli ilmu)… Faathir :28 Pelikkan? Kalau takder electricity korang tokleh baca blog saya ni.. bukan sebab tokleh tengok screen sahaja, malahan otak korang pun tokleh fikir, tangan korang pun tokleh bergerak, malahan jantung pun tak berdegup. Yer.. dalam badan…

copyright www.serikandiku.com

Pekasam

Mak saya selalu pesan, alang2 menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Masa saya kecik2, saya tak faham apa maksudnya, siap tanya kat mak kalau2 pangkal lengan tu kena ketiak ke tidak (ngee). Mak terangkan kat saya yg maksud ayat tersebut adalah tentang orang dulu2, kalau nak buat pekasam, diorang buat dalam satu tempayan yg…

DNA

Hari ni saya nak tulis pasal sains.. sebab saya mudah nak cakap pasal sains sebab saya seorang ahli sains.. dan saya tak pandai cakap pasal agama, bahasa, sejarah etc. Actuallynya, saya memang patut lebih byk bercakap tentang sains berbanding bebenda yg lain. Dan saya nak kongsi dgn sahabat2 semua, just a little bit of sains…

PhD

Buat yg mengenali saya di dalam Facebook, tentu nampak bahwa saya sgt jarang atau hampir tidak pernah menulis tentang perjalanan PhD saya. Saya merasa malas utk menceritakan kpd org tentang bebenda yg (bakal) memboringkan mereka. Tetapi, atas beberapa permintaan, InsyaAllah kali ini saya akan menceritakan serba sedikit mengenainya. Saya tidak pernah bercita2 utk belajar sampai…

Speakers for i….

Saya tengah tak berapa ada mood nak menulis 2, 3 hari ni.. makan tak lalu, tido tak lena, semua serba tak kena. Sebabnya? Bad sedang berada di Makkah menunaikan fardhu haji, semoga dia dikurniakan Allah haji yg mabrur, amin. Sebab tu la.. saya ni makin tua makinlah penjiwang adanya. Adapun, untuk tidak menghampakan ‘peminat2’ saya…

Bahasa Tuhan

Mengenali bahasa Tuhan dalam kejadian alam.. Ni, salah satu daripada draft yg saya tulis lama hari tu.. rasanya publish la.. ———————————————————– Saintis seluruh dunia berkumpul untuk memahami bahasa Allah. Tetapi kebanyakan mereka tidak mengerti. Hari ini, minggu ini, saya berada dalam congress dunia. Seluruh saintis seluruh alam berkumpul untutk bersama2 berbincang, bertukar2 fikiran, membentangkan hasil…

unknown

Hari nih mak Bad operation utk batu karang. Nak ucapkan terima kasih kepada yg melawat, kepada yg menalifon bertanyakan khabar dan yg tak putus2 mendoakan kesejahteraan mak. Utk saya pulak…. Tak sampai masa seminggu lagi nak exam. Tolong doakan saya juga. First subject, structural biomaterial– pasal material apa yg sesuai utk implanted dlm badan, prostheses,…