My Blog

cow

…sapi dapat nama

(sambungan dari ‘lembu punya susu‘) OK, sebab saya tak sangka post ke blog picisan tersebut dinilai oleh sesetengah orang seperti research (apa la.. manalah sama research paper dengan blog post! Tulis pun pada waktu singkat, tak dapat cuti menulis etc, jadi berlaku adil lah kepada saya), dan sebab saya nak tulis beberapa benda lagi yang…

dna

Lembu punya susu..

Benarkah susu lembu boleh buat anak manusia bersikap seperti lembu? Saya ternampak beberapa perkongsian di halaman facebook yang menyebut tentang Ustazah yang memberitahu bahawa sekiranya bayi diberikan susu lembu, DNA lembu tersebut akan berpindah kepada bayi dan menyebabkan sikap ‘pemarah’ seperti lembu boleh di pindahkan kepada anak-anak. Rata-rata, ramai yang berkongsi post tersebut mengutuk ustazah…

copyright www.serikandiku.com

Tunisia

Tunisia negara pencetus revolusi (post ini co-author dengan Badrul… well.. some part of it) Saya menaip ini berlatar-belakangkan bunyi deruan ombak laut medinterranean pantai Hammmet, Tunisia. Aman, tenteram, pemandangan laut yang sangat indah dan hotel yang pada saya sungguh perfect, kecuali satu perkara.. Apa dia? Nanti saya bagitahu… Tunisia, negara yang pertama tercetusnya Arab spring,…

copyright www.serikandiku.com

Hilang

Dah menjadi lumrah manusia kan? Bila kita dah kehilangan sesuatu, barulah kita nak menghargainya.     Baru-baru ini website serikandiku.com kena attack sampai kena shutdown. Last post saya was jan atau feb tahun ni.. memang dah lama sangat tak post. Saya rasa ok je biarkan website saya bersawang atas alasan kesibukan giler. Sampailah saya dapat…

Saya beralih projek/kerja.. dari mata turun ke hati..
kucing takut

berita seram

Semalam, saya telah membuat satu keputusan. Satu keputusan yang sangat besar.. yang bisa merubah masa hadapan saya. Takut? Ye, saya takut.. Ia bakal menjadi satu lagi chapter baru dalam blog saya. Semoga Allah bantu.    فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّ “kemudian, setelah engkau berazam, maka bertawakkallah..” Ali Imran: 159   Watch this space..

nasihat

Nasihat untuk lelaki/suami

(Sebelum korang menyangka yang bukan-bukan dan membuat spekulasi pasal saya, saya nak buat disclaimer. Ni bukan pasal saya. Ni nak menjawab banyak inbox lately yang saya received dari orang-orang pompuan yang mengalami masalah rumahtangga semenjak saya tulis pasal ‘nasihat untuk pengantin lama’ tu. Tapi saya bukanlah kaunsellor mahupun ustazah, so korang pandai-pandailah menilai.) Kawen ikut…

copyright www.serikandiku.com

Mengapa daku diuji..

وَأَنَّهُ هُوَ أَضْحَكَ وَأَبْكَىٰ “Dan bahawasanya Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (Surah :An-Najm : ayat 43) Pernah tak kita rasa sangat gembira? Gelak yang tak boleh dikawal sampai asyik tergelak sahaja? Atau terlalu gembira sehingga mengeluarkan air mata? Pernah tak pulak kita rasa terlalu sedih? Sedih yang kita berharap apa yang kita alami…

copyright www.serikandiku.com
copyright www.serikandiku.com

Nasihat untuk ‘pengantin lama’

(Nasihat untuk diri sendiri dan orang yang dah lama kawen)   Dua, tiga hari sebelum saya melansungkan perkahwinan, tiba-tiba riuh depan rumah. Makcik depan rumah menjerit dan pengsan. Dia baru dapat tahu yang suaminya menikah lain secara senyap. Saya cepat-cepat mengambil air sejuk untuk membuatkan air penawar untuk dia. Sambil menyapu air tersebut  pada muka…

copyright www.serikandiku.com

DNA (II)

Saya ingat, ada beberapa post yang saya buat kat facebook yang saya perlu letak disini, especially untuk ‘peminat-peminat’ blog saya yang tidak mempunyai account facebook. Post yang di bawah ini saya letakkan semasa isu coklat cadbury sedang hangat. Post ini bertarikh 8 June 2014. ———- Masa 20 tahun yang lalu, kalau student melayu baru sampai…

copyright serikandiku.com

Kuat

Penat jadi orang yang kuat agaknya kan?   Saya agak macam mana dengan kehidupan sehari-harian seorang motivator. Nasib baik saya bukan ahli motivator, sehabis tidak yang saya selalu buat cuma motivate diri sendiri je.. and kadang-kadang, kalau saya rajin saya kongsi motivation saya dengan orang lain. Tapi tu bukanlah membuatkan saya jadi ahli motivasi. Well,…

IMG_6073
copyright serikandiku.com

Teladan

Kalau zaman kita kecik-kecik, time cikgu suruh kita contohi seseorang, tentu kita akan tengok dia, try ikuti apa, cara dan bagaimana yang dia buat, yang menyebabkan cikgu suruh ikuti dia. Well, dah tua-tua ni, saya terfikir pulak tentang satu cerita. Ingat tak kisah tatkala Rasulullah saw memberitahu Fatimah ra bahawa dia bukanlah wanita pertama yang…

censorship4444

Bisu

Salam para sahabat semua. Yer saya tahu, ni period diam yang paling lama semenjak blog ni wujud, tapi period paling diam inilah paling banyak perkara berlaku dalam hidup saya, paling banyak tarbiyyah diberi Allah dan paling saya jadi kenal dengan diri saya sendiri. Namun, saya belum boleh bercerita. InsyaAllah, saya akan menulis kembali.

887085_10202413285204127_1570683348_o

Syaitan bertepuk tangan..

(atas permintaan, saya postkan status yang pernah saya letakkan di dalam facebook saya) Manusia bergaduh, syaitan bertepuk tangan..       Saya pernah menulis sedikit tentang surah Yusuf, tentang kisah terbaik satu masa yang lalu. Antara mutiara khazanah yang tersimpan dalam surah Yusuf adalah pengajaran yang diajar oleh Nabi Ya’kub (as) kepada anaknya Yusuf (as):…

desert-1024x1024

Sahabat gua

Dalam kelas anak remaja yang saya ajar, saya selalu beritahu mereka, yang apabila mereka membaca al-Quran, selain dari memahami maknanya (dengan melihat terjemahan) hendaklah mereka memahami cerita di sebalik ayat/surah yang mereka baca, supaya mereka terasa yang quran itu diturunkan untuk kita ponder dan reflect upon. Kita selalu membaca surah al-Kahf terutama sekali apabila tiba…

gender-equality

tulang yang bengkok

Hari ini, saya nak bercerita tentang hak pekerja wanita secara khusus. Tetapi ia juga berkenaan dengan keluarga, so lelaki kena juga baca.   Di university tempat saya bekerja, saya terlibat di dalam komiti yang menjaga pekerja-pekerja wanita. Komiti ini, dalam lebih kurang 10 orang lelaki dan wanita terdiri dari beberapa orang professor sehinggalah peringkat kerani,…

MrBean

Tiru

Kali ni saya nak cerita tentang peniruan.. Kali pertama saya perasan orang copy paste post saya adalah semasa blog saya masih di peringkat permulaan. Dia meniru sebiji-sebiji ayat saya mengenai anak-anak saya dan suami saya tapi cuma menukar nama. Saya terperasan website dia sebab mengikut webmaster tool saya, website yang paling banyak menjengok ke website…

copyright www.serikandiku.com

Buat manusia (Siri 2)

(bukan bermaksud kepada manusia, tetapi buat as in to build a human.. hehe) Sambungan dari Buat manusia siri 1..   Satu lagi element penting dalam research saya seperti yang saya beritahukan dahulu dalam post PhD adalah tentang tissue engineering. Apakah yang anda faham tentang tissue engineering? Pernah dengar tak orang sebut pasal stem cell, cloning,…