You are browsing the archive for My Blog.

Hilang

May 16, 2015 in My Blog

Dah menjadi lumrah manusia kan? Bila kita dah kehilangan sesuatu, barulah kita nak menghargainya.     Baru-baru ini website serikandiku.com kena attack sampai kena shutdown. Last post saya was jan atau feb tahun ni.. memang dah lama sangat tak post. Saya rasa ok je biarkan website saya bersawang atas alasan kesibukan giler. Sampailah saya dapat [...]

Dari mata turun ke hati… update hidup

January 28, 2015 in My Blog

Update hidup Dah lama sungguh saya tak menulis blog. Bukan sebab saya takde benda nak cerita, tetapi sebab terlalu banyak benda yang saya nak cerita. Saya perasan, zaman orang tak berapa kenal saya dahulu, saya bebas cerita pasal apa-apa sahaja di blog ini, tetapi semenjak blog ini tidak lagi menjadi anonymous, saya ada sikit segan [...]

berita seram

September 16, 2014 in My Blog

Semalam, saya telah membuat satu keputusan. Satu keputusan yang sangat besar.. yang bisa merubah masa hadapan saya. Takut? Ye, saya takut.. Ia bakal menjadi satu lagi chapter baru dalam blog saya. Semoga Allah bantu.    فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّ “kemudian, setelah engkau berazam, maka bertawakkallah..” Ali Imran: 159   Watch this space..

Nasihat untuk lelaki/suami

September 12, 2014 in My Blog, Women's

(Sebelum korang menyangka yang bukan-bukan dan membuat spekulasi pasal saya, saya nak buat disclaimer. Ni bukan pasal saya. Ni nak menjawab banyak inbox lately yang saya received dari orang-orang pompuan yang mengalami masalah rumahtangga semenjak saya tulis pasal ‘nasihat untuk pengantin lama’ tu. Tapi saya bukanlah kaunsellor mahupun ustazah, so korang pandai-pandailah menilai.) Kawen ikut [...]

Mengapa daku diuji..

September 7, 2014 in My Blog, Parenting, Women's

وَأَنَّهُ هُوَ أَضْحَكَ وَأَبْكَىٰ “Dan bahawasanya Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (Surah :An-Najm : ayat 43) Pernah tak kita rasa sangat gembira? Gelak yang tak boleh dikawal sampai asyik tergelak sahaja? Atau terlalu gembira sehingga mengeluarkan air mata? Pernah tak pulak kita rasa terlalu sedih? Sedih yang kita berharap apa yang kita alami [...]

Sains

August 29, 2014 in My Blog, Technology & Design

Post ni juga untuk ‘peminat’ blog ni yang takde facebook. Dan sebab saya nak letak post yang orang suka ke blog supaya tak hilang macam yang terjadi kat facebook. So saya letak dua of my previous post yang ada sambutan: ——— Post 1   Antara benda best yang saya dapat semasa mempelajari bahasa Arab adalah [...]

Nasihat untuk ‘pengantin lama’

August 22, 2014 in My Blog, Women's

(Nasihat untuk diri sendiri dan orang yang dah lama kawen)   Dua, tiga hari sebelum saya melansungkan perkahwinan, tiba-tiba riuh depan rumah. Makcik depan rumah menjerit dan pengsan. Dia baru dapat tahu yang suaminya menikah lain secara senyap. Saya cepat-cepat mengambil air sejuk untuk membuatkan air penawar untuk dia. Sambil menyapu air tersebut  pada muka [...]

DNA (II)

June 17, 2014 in My Blog, Technology & Design

Saya ingat, ada beberapa post yang saya buat kat facebook yang saya perlu letak disini, especially untuk ‘peminat-peminat’ blog saya yang tidak mempunyai account facebook. Post yang di bawah ini saya letakkan semasa isu coklat cadbury sedang hangat. Post ini bertarikh 8 June 2014. ———- Masa 20 tahun yang lalu, kalau student melayu baru sampai [...]

Kuat

May 30, 2014 in My Blog

Penat jadi orang yang kuat agaknya kan?   Saya agak macam mana dengan kehidupan sehari-harian seorang motivator. Nasib baik saya bukan ahli motivator, sehabis tidak yang saya selalu buat cuma motivate diri sendiri je.. and kadang-kadang, kalau saya rajin saya kongsi motivation saya dengan orang lain. Tapi tu bukanlah membuatkan saya jadi ahli motivasi. Well, [...]

Demam

May 30, 2014 in My Blog, Photography & Travel

Hari ni, actually dah 2, 3 hari demam.. so nak share satu video je.. video masa kitorang pi Mekah last year.. rindu..     Kita ke sana, bukan dengan hanya dengan kemahuan, tetapi sebab dijemput olehNya.. Usaha juga sangat perlu..