You are browsing the archive for My Blog.

Bisu

February 6, 2014 in My Blog

Salam para sahabat semua. Yer saya tahu, ni period diam yang paling lama semenjak blog ni wujud, tapi period paling diam inilah paling banyak perkara berlaku dalam hidup saya, paling banyak tarbiyyah diberi Allah dan paling saya jadi kenal dengan diri saya sendiri. Namun, saya belum boleh bercerita. InsyaAllah, saya akan menulis kembali.

Syaitan bertepuk tangan..

December 3, 2013 in My Blog, Parenting

(atas permintaan, saya postkan status yang pernah saya letakkan di dalam facebook saya) Manusia bergaduh, syaitan bertepuk tangan..       Saya pernah menulis sedikit tentang surah Yusuf, tentang kisah terbaik satu masa yang lalu. Antara mutiara khazanah yang tersimpan dalam surah Yusuf adalah pengajaran yang diajar oleh Nabi Ya’kub (as) kepada anaknya Yusuf (as): [...]

Sahabat gua

November 19, 2013 in My Blog

Dalam kelas anak remaja yang saya ajar, saya selalu beritahu mereka, yang apabila mereka membaca al-Quran, selain dari memahami maknanya (dengan melihat terjemahan) hendaklah mereka memahami cerita di sebalik ayat/surah yang mereka baca, supaya mereka terasa yang quran itu diturunkan untuk kita ponder dan reflect upon. Kita selalu membaca surah al-Kahf terutama sekali apabila tiba [...]

tulang yang bengkok

November 13, 2013 in My Blog

Hari ini, saya nak bercerita tentang hak pekerja wanita secara khusus. Tetapi ia juga berkenaan dengan keluarga, so lelaki kena juga baca.   Di university tempat saya bekerja, saya terlibat di dalam komiti yang menjaga pekerja-pekerja wanita. Komiti ini, dalam lebih kurang 10 orang lelaki dan wanita terdiri dari beberapa orang professor sehinggalah peringkat kerani, [...]

Tiru

November 5, 2013 in My Blog

Kali ni saya nak cerita tentang peniruan.. Kali pertama saya perasan orang copy paste post saya adalah semasa blog saya masih di peringkat permulaan. Dia meniru sebiji-sebiji ayat saya mengenai anak-anak saya dan suami saya tapi cuma menukar nama. Saya terperasan website dia sebab mengikut webmaster tool saya, website yang paling banyak menjengok ke website [...]

Buat manusia (Siri 2)

October 24, 2013 in My Blog, Technology & Design

(bukan bermaksud kepada manusia, tetapi buat as in to build a human.. hehe) Sambungan dari Buat manusia siri 1..   Satu lagi element penting dalam research saya seperti yang saya beritahukan dahulu dalam post PhD adalah tentang tissue engineering. Apakah yang anda faham tentang tissue engineering? Pernah dengar tak orang sebut pasal stem cell, cloning, [...]

Buat manusia (Siri 1)

October 23, 2013 in My Blog, Technology & Design

Saya ingat, saya nak cerita sikit pasal kerja saya sebab ramai orang tak pernah dengar tentang cabang ‘medical engineering’. Saya kira ianya agak baru di Malaysia berbanding dengan cabang2 engineering yang lain. Apakah medical engineering? Ianya actually satu bidang yg luas, meliputi apa2 benda engineering (ciptaan manusia) yang digunakan dalam bidang perubatan, dari yg luar [...]

Mata

September 20, 2013 in My Blog, Women's Health

Dari mata turun ke hati.. eye, the door to the soul, mata salah satu dari panahan syaitan. Kadang-kadang tengok gambar lukisan, lihat pada mata yang seakan hidup pun boleh rasa seram.   وَإِنْ يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ “sesungguhnya, orang yang kafir itu hampir-hampir mengalahkan kamu dengan tenungan mata (sihir) mereka..” al-Qalam: 51   Apa [...]

Fitnah

August 23, 2013 in My Blog

Copy paste dari facebook note saya: Sahabat-sahabat, saya membaca hadith-hadith tentang akhir zaman dengan perasaan seram sejuk.. byk tanda-tanda yang nabi sebut 1400 tahun yang lalu dah keluar kan? kalau ada masa baca link ini  tentang kejadian akhir zaman. Antaranya (kalau tak byk masa utk baca, but please baca):   Nabi saw telah  bersabda, saat [...]

Penat

July 18, 2013 in My Blog

  Of course jadi kaum isteri/ibu penat buat kerja-kerja rumah yang tak sudah-sudah. Bukan kita komplen atau mengeluh. Ikhlas, tapi ya memang letih. Nak kongsi satu kisah. Ingat tak cerita Siti Fatimah binti Rasulullah saw? Satu ketika dia meminta Ali pergi berjumpa Rasulullah utk bertanyakan kalau-kalau ada tawanan perang untuk diberi kepadanya untuk membantu kerja-kerja [...]