Women’s

…sapi dapat nama

(sambungan dari ‘lembu punya susu‘) OK, sebab saya tak sangka post ke blog picisan tersebut dinilai oleh sesetengah orang seperti research (apa la.. manalah sama research paper dengan blog post! Tulis pun pada waktu singkat, tak dapat cuti menulis etc, jadi berlaku adil lah kepada saya), dan sebab saya nak tulis beberapa benda lagi yang…

dna

Lembu punya susu..

Benarkah susu lembu boleh buat anak manusia bersikap seperti lembu? Saya ternampak beberapa perkongsian di halaman facebook yang menyebut tentang Ustazah yang memberitahu bahawa sekiranya bayi diberikan susu lembu, DNA lembu tersebut akan berpindah kepada bayi dan menyebabkan sikap ‘pemarah’ seperti lembu boleh di pindahkan kepada anak-anak. Rata-rata, ramai yang berkongsi post tersebut mengutuk ustazah…

Nasihat untuk lelaki/suami

(Sebelum korang menyangka yang bukan-bukan dan membuat spekulasi pasal saya, saya nak buat disclaimer. Ni bukan pasal saya. Ni nak menjawab banyak inbox lately yang saya received dari orang-orang pompuan yang mengalami masalah rumahtangga semenjak saya tulis pasal ‘nasihat untuk pengantin lama’ tu. Tapi saya bukanlah kaunsellor mahupun ustazah, so korang pandai-pandailah menilai.) Kawen ikut…

copyright www.serikandiku.com

Mengapa daku diuji..

وَأَنَّهُ هُوَ أَضْحَكَ وَأَبْكَىٰ “Dan bahawasanya Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (Surah :An-Najm : ayat 43) Pernah tak kita rasa sangat gembira? Gelak yang tak boleh dikawal sampai asyik tergelak sahaja? Atau terlalu gembira sehingga mengeluarkan air mata? Pernah tak pulak kita rasa terlalu sedih? Sedih yang kita berharap apa yang kita alami…

copyright www.serikandiku.com

Nasihat untuk ‘pengantin lama’

(Nasihat untuk diri sendiri dan orang yang dah lama kawen)   Dua, tiga hari sebelum saya melansungkan perkahwinan, tiba-tiba riuh depan rumah. Makcik depan rumah menjerit dan pengsan. Dia baru dapat tahu yang suaminya menikah lain secara senyap. Saya cepat-cepat mengambil air sejuk untuk membuatkan air penawar untuk dia. Sambil menyapu air tersebut  pada muka…

copyright serikandiku.com

Teladan

Kalau zaman kita kecik-kecik, time cikgu suruh kita contohi seseorang, tentu kita akan tengok dia, try ikuti apa, cara dan bagaimana yang dia buat, yang menyebabkan cikgu suruh ikuti dia. Well, dah tua-tua ni, saya terfikir pulak tentang satu cerita. Ingat tak kisah tatkala Rasulullah saw memberitahu Fatimah ra bahawa dia bukanlah wanita pertama yang…

tulang yang bengkok

Hari ini, saya nak bercerita tentang hak pekerja wanita secara khusus. Tetapi ia juga berkenaan dengan keluarga, so lelaki kena juga baca.   Di university tempat saya bekerja, saya terlibat di dalam komiti yang menjaga pekerja-pekerja wanita. Komiti ini, dalam lebih kurang 10 orang lelaki dan wanita terdiri dari beberapa orang professor sehinggalah peringkat kerani,…

Mata

Dari mata turun ke hati.. eye, the door to the soul, mata salah satu dari panahan syaitan. Kadang-kadang tengok gambar lukisan, lihat pada mata yang seakan hidup pun boleh rasa seram.   وَإِنْ يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ “sesungguhnya, orang yang kafir itu hampir-hampir mengalahkan kamu dengan tenungan mata (sihir) mereka..” al-Qalam: 51   Apa…

copyright www.serikandiku.com

Penat

  Of course jadi kaum isteri/ibu penat buat kerja-kerja rumah yang tak sudah-sudah. Bukan kita komplen atau mengeluh. Ikhlas, tapi ya memang letih. Nak kongsi satu kisah. Ingat tak cerita Siti Fatimah binti Rasulullah saw? Satu ketika dia meminta Ali pergi berjumpa Rasulullah utk bertanyakan kalau-kalau ada tawanan perang untuk diberi kepadanya untuk membantu kerja-kerja…

Placebo

“waaaaa…!” adik menangis sebab terjatuh. “kenapa sayang menangis?” Tanya ibu sambil melihat lutut adik yg kemerahan. “Mari sini ibu tengokkan..” Ibu melihat lutut adik, mengusap2nya dan mencium lutut adik. “Nah.. dah baik..” Adik berhenti dari tangisan dan tersenyum sambil memeluk ibu.  Seorang surirumah susah tentu biasa dengan situasi begini. Bukanlah ciuman si ibu itu ajaib…

Degil

Saya tak tahulah apa namanya.. mungkinkah saya ni degil atau keras kepala.   Degil, takrifan maksudnya ikut kamus dewan bahasa membawa banyak tanggapan yang negatif; tidak mahu menurut kata atau tidak mahu menerima nasihat; keras kepala, enggan menurut perintah, nasihat, tegahan. Tak mahu menurut nasihat… nasihat itukan benda yang baik, so kalau tak mahu ikut…

copyright www.serikandiku.com

Ceramah

Saya seorang ibu yg percaya yg ibu bapa kena actively involve dgn sekolah. Saya juga percaya yg orang Islam di barat especially tidak boleh segregate themselves dgn masyarakat, hanya bergaul dgn kepompong mereka, dan merasa selesa dgn zon2 selamat di sekeliling mereka. Saya juga percaya, di mana sahaja di dalam dunia ini kita dicampakkan oleh…

Elektrik

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ ۗ …sesungguhnya, yang takut (khusyu’) dari kalangan hambaNya adalah ‘ulama’ (ahli ilmu)… Faathir :28 Pelikkan? Kalau takder electricity korang tokleh baca blog saya ni.. bukan sebab tokleh tengok screen sahaja, malahan otak korang pun tokleh fikir, tangan korang pun tokleh bergerak, malahan jantung pun tak berdegup. Yer.. dalam badan…

copyright www.serikandiku.com

Mulia

 ليس المؤمن بالطعان ولا اللعان ولا الفاحش ولا البذي “..seorang mukmin bukanlah tukang pemberi celaan, tukang melaknati orang, tukang berkata kotor atau berkata rendah..” Hadith riwayat Tirmidhi. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا…

copyright serikandiku.com

Lelaki

Masa saya kecik2, saya betul2 tak biasa dan takut dgn orang lelaki. Rumah saya dipenuhi dgn adik-beradik pompuan (5 orang semuanya) dan abah saya memang jarang ada kat rumah. Saya bersekolah rendah yg pompuan semuanya dari darjah 1 sampai tingkatan 3, cikgu2 pun ada sorang dua je lelaki dan memang itu pun saya keep my…

Pompuan..

Debu2 yg berserakan dari kudanya yg tampan dan gagah, libasan pedangnya yg sungguh cekap dan menggerunkan musuh. Begitulah cerita2 yg kita dengar tentang Khaulah al-Azwar (atau Azur), seorang pahlawan wanita yg tidak dikenali jantinanya sehinggalah diperintahkan oleh panglima Islam, Khalid al Walid untuk reveal herself. Itu cerita2 zaman dahulu, dan bila kita dengar cerita2 zaman…

Isteri…

Saya telah menulis artikel ni lebih dari setengah tahun yg lalu, dan telah lama duduk dalam draft blog saya. Saya menulisnya setelah heboh pihak media memperkatakan tentang ‘kelab isteri taat’. Setelah mendapat kelulusan pihak ‘penapis’ dan telah lama saya perap, saya rasa… boleh lah kot saya publish dan kongsi dgn sahabat2 saya especially yg para…

Fesyen Muslimah

It is a very delicate thing nak cerita tentang fesyen muslimah. Di sebelah kiri sana ada golongan yg sgt2 liberal tentang aurat muslimah (saya tak masuk lagi dgn gol yg tak pakai tudung), tidak kisah memakai tudung pendek dgn baju ketat atau berlengan pendek atau memakai leggings, dan di sebelah kanan pula golongan yg percaya…

Cinta… Kasih… Sayang…

Buat yg biasa membaca dan mengikuti blog saya, sudah tentu perasan beberapa kali saya menulis tentang, bila saya dah tua camni, saya banyak berfikir. Dan, apabila saya membaca kisah2 wanita zaman lalu, saya membaca dan merenungnya degan pandangan seorang wanita, seorang isteri, seorang ibu.. Berita demi berita kita dengar tentang bayi2 yg dibuang, semoga yg…

semua tak boleh!

Alhamdulillah sekiranya korang memang semenjak kecik jenis yg baik2.. Tidak saya.. walaupun saya dulu taklah dikategorikan nakal, tapi masa saya muda2 saya tak menutup aurat hingga agak lambat. Namun, saya bukanlah jenis yg ada boyfriend atau tak mendengar cakap mak bapak saya, tak juga jenis yg keluar rumah.. Wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada fitrahmu..…