Women’s Health

dna

Lembu punya susu..

Benarkah susu lembu boleh buat anak manusia bersikap seperti lembu? Saya ternampak beberapa perkongsian di halaman facebook yang menyebut tentang Ustazah yang memberitahu bahawa sekiranya bayi diberikan susu lembu, DNA lembu tersebut akan berpindah kepada bayi dan menyebabkan sikap ‘pemarah’ seperti lembu boleh di pindahkan kepada anak-anak. Rata-rata, ramai yang berkongsi post tersebut mengutuk ustazah…

Mata

Dari mata turun ke hati.. eye, the door to the soul, mata salah satu dari panahan syaitan. Kadang-kadang tengok gambar lukisan, lihat pada mata yang seakan hidup pun boleh rasa seram.   وَإِنْ يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ “sesungguhnya, orang yang kafir itu hampir-hampir mengalahkan kamu dengan tenungan mata (sihir) mereka..” al-Qalam: 51   Apa…

Placebo

“waaaaa…!” adik menangis sebab terjatuh. “kenapa sayang menangis?” Tanya ibu sambil melihat lutut adik yg kemerahan. “Mari sini ibu tengokkan..” Ibu melihat lutut adik, mengusap2nya dan mencium lutut adik. “Nah.. dah baik..” Adik berhenti dari tangisan dan tersenyum sambil memeluk ibu.  Seorang surirumah susah tentu biasa dengan situasi begini. Bukanlah ciuman si ibu itu ajaib…

Elektrik

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ ۗ …sesungguhnya, yang takut (khusyu’) dari kalangan hambaNya adalah ‘ulama’ (ahli ilmu)… Faathir :28 Pelikkan? Kalau takder electricity korang tokleh baca blog saya ni.. bukan sebab tokleh tengok screen sahaja, malahan otak korang pun tokleh fikir, tangan korang pun tokleh bergerak, malahan jantung pun tak berdegup. Yer.. dalam badan…

Isteri…

Saya telah menulis artikel ni lebih dari setengah tahun yg lalu, dan telah lama duduk dalam draft blog saya. Saya menulisnya setelah heboh pihak media memperkatakan tentang ‘kelab isteri taat’. Setelah mendapat kelulusan pihak ‘penapis’ dan telah lama saya perap, saya rasa… boleh lah kot saya publish dan kongsi dgn sahabat2 saya especially yg para…

pantang..

dah habis pantang? orang tanya.. what pantang? jawab saya 🙂 apa yg nak dipantangkan kat UK ni ye? dulu masa saya lepas beranak adam, sorang kata begini tokleh makan, sorang kata begitu tokleh makan,.. last2 kalau saya campur semua.. semua benda tokleh makan! Itu tak termasuk yg kata air pun jgn minum banyak! Kalau air…

scan of the baby

Innalillah

Hari ini ada dua berita, satu berita gembira yang saya sampaikan kepada orang lain, dan lagi satu berita sedih yg saya terima. Berita gembira itu, alhamdulillah, membuatkan hidup somebody sangat bahagia hari ini, kerana sudah lama dia ternanti2.. dan alhamdulillah untuk dia. Berita sedih yg saya terima pagi tadi agak memeranjatkan bagi saya. OK lah…