DNA (II)

June 17, 2014 in My Blog, Technology & Design

Saya ingat, ada beberapa post yang saya buat kat facebook yang saya perlu letak disini, especially untuk ‘peminat-peminat’ blog saya yang tidak mempunyai account facebook. Post yang di bawah ini saya letakkan semasa isu coklat cadbury sedang hangat. Post ini bertarikh 8 June 2014. ———- Masa 20 tahun yang lalu, kalau student melayu baru sampai [...]

Kuat

May 30, 2014 in My Blog

Penat jadi orang yang kuat agaknya kan?   Saya agak macam mana dengan kehidupan sehari-harian seorang motivator. Nasib baik saya bukan ahli motivator, sehabis tidak yang saya selalu buat cuma motivate diri sendiri je.. and kadang-kadang, kalau saya rajin saya kongsi motivation saya dengan orang lain. Tapi tu bukanlah membuatkan saya jadi ahli motivasi. Well, [...]

Demam

May 30, 2014 in My Blog, Photography & Travel

Hari ni, actually dah 2, 3 hari demam.. so nak share satu video je.. video masa kitorang pi Mekah last year.. rindu..     Kita ke sana, bukan dengan hanya dengan kemahuan, tetapi sebab dijemput olehNya.. Usaha juga sangat perlu..

Teladan

May 21, 2014 in My Blog

Kalau zaman kita kecik-kecik, time cikgu suruh kita contohi seseorang, tentu kita akan tengok dia, try ikuti apa, cara dan bagaimana yang dia buat, yang menyebabkan cikgu suruh ikuti dia. Well, dah tua-tua ni, saya terfikir pulak tentang satu cerita. Ingat tak kisah tatkala Rasulullah saw memberitahu Fatimah ra bahawa dia bukanlah wanita pertama yang [...]

Bisu

February 6, 2014 in My Blog

Salam para sahabat semua. Yer saya tahu, ni period diam yang paling lama semenjak blog ni wujud, tapi period paling diam inilah paling banyak perkara berlaku dalam hidup saya, paling banyak tarbiyyah diberi Allah dan paling saya jadi kenal dengan diri saya sendiri. Namun, saya belum boleh bercerita. InsyaAllah, saya akan menulis kembali.

Syaitan bertepuk tangan..

December 3, 2013 in My Blog, Parenting

(atas permintaan, saya postkan status yang pernah saya letakkan di dalam facebook saya) Manusia bergaduh, syaitan bertepuk tangan..       Saya pernah menulis sedikit tentang surah Yusuf, tentang kisah terbaik satu masa yang lalu. Antara mutiara khazanah yang tersimpan dalam surah Yusuf adalah pengajaran yang diajar oleh Nabi Ya’kub (as) kepada anaknya Yusuf (as): [...]

Sahabat gua

November 19, 2013 in My Blog

Dalam kelas anak remaja yang saya ajar, saya selalu beritahu mereka, yang apabila mereka membaca al-Quran, selain dari memahami maknanya (dengan melihat terjemahan) hendaklah mereka memahami cerita di sebalik ayat/surah yang mereka baca, supaya mereka terasa yang quran itu diturunkan untuk kita ponder dan reflect upon. Kita selalu membaca surah al-Kahf terutama sekali apabila tiba [...]

tulang yang bengkok

November 13, 2013 in My Blog

Hari ini, saya nak bercerita tentang hak pekerja wanita secara khusus. Tetapi ia juga berkenaan dengan keluarga, so lelaki kena juga baca.   Di university tempat saya bekerja, saya terlibat di dalam komiti yang menjaga pekerja-pekerja wanita. Komiti ini, dalam lebih kurang 10 orang lelaki dan wanita terdiri dari beberapa orang professor sehinggalah peringkat kerani, [...]

Tiru

November 5, 2013 in My Blog

Kali ni saya nak cerita tentang peniruan.. Kali pertama saya perasan orang copy paste post saya adalah semasa blog saya masih di peringkat permulaan. Dia meniru sebiji-sebiji ayat saya mengenai anak-anak saya dan suami saya tapi cuma menukar nama. Saya terperasan website dia sebab mengikut webmaster tool saya, website yang paling banyak menjengok ke website [...]

Buat manusia (Siri 2)

October 24, 2013 in My Blog, Technology & Design

(bukan bermaksud kepada manusia, tetapi buat as in to build a human.. hehe) Sambungan dari Buat manusia siri 1..   Satu lagi element penting dalam research saya seperti yang saya beritahukan dahulu dalam post PhD adalah tentang tissue engineering. Apakah yang anda faham tentang tissue engineering? Pernah dengar tak orang sebut pasal stem cell, cloning, [...]