Nasihat untuk lelaki/suami

September 12, 2014 in My Blog, Women's

(Sebelum korang menyangka yang bukan-bukan dan membuat spekulasi pasal saya, saya nak buat disclaimer. Ni bukan pasal saya. Ni nak menjawab banyak inbox lately yang saya received dari orang-orang pompuan yang mengalami masalah rumahtangga semenjak saya tulis pasal ‘nasihat untuk pengantin lama’ tu. Tapi saya bukanlah kaunsellor mahupun ustazah, so korang pandai-pandailah menilai.) Kawen ikut [...]

Mengapa daku diuji..

September 7, 2014 in My Blog, Parenting, Women's

وَأَنَّهُ هُوَ أَضْحَكَ وَأَبْكَىٰ “Dan bahawasanya Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (Surah :An-Najm : ayat 43) Pernah tak kita rasa sangat gembira? Gelak yang tak boleh dikawal sampai asyik tergelak sahaja? Atau terlalu gembira sehingga mengeluarkan air mata? Pernah tak pulak kita rasa terlalu sedih? Sedih yang kita berharap apa yang kita alami [...]

Sains

August 29, 2014 in My Blog, Technology & Design

Post ni juga untuk ‘peminat’ blog ni yang takde facebook. Dan sebab saya nak letak post yang orang suka ke blog supaya tak hilang macam yang terjadi kat facebook. So saya letak dua of my previous post yang ada sambutan: ——— Post 1   Antara benda best yang saya dapat semasa mempelajari bahasa Arab adalah [...]

Nasihat untuk ‘pengantin lama’

August 22, 2014 in My Blog, Women's

(Nasihat untuk diri sendiri dan orang yang dah lama kawen)   Dua, tiga hari sebelum saya melansungkan perkahwinan, tiba-tiba riuh depan rumah. Makcik depan rumah menjerit dan pengsan. Dia baru dapat tahu yang suaminya menikah lain secara senyap. Saya cepat-cepat mengambil air sejuk untuk membuatkan air penawar untuk dia. Sambil menyapu air tersebut  pada muka [...]

DNA (II)

June 17, 2014 in My Blog, Technology & Design

Saya ingat, ada beberapa post yang saya buat kat facebook yang saya perlu letak disini, especially untuk ‘peminat-peminat’ blog saya yang tidak mempunyai account facebook. Post yang di bawah ini saya letakkan semasa isu coklat cadbury sedang hangat. Post ini bertarikh 8 June 2014. ———- Masa 20 tahun yang lalu, kalau student melayu baru sampai [...]

Kuat

May 30, 2014 in My Blog

Penat jadi orang yang kuat agaknya kan?   Saya agak macam mana dengan kehidupan sehari-harian seorang motivator. Nasib baik saya bukan ahli motivator, sehabis tidak yang saya selalu buat cuma motivate diri sendiri je.. and kadang-kadang, kalau saya rajin saya kongsi motivation saya dengan orang lain. Tapi tu bukanlah membuatkan saya jadi ahli motivasi. Well, [...]

Demam

May 30, 2014 in My Blog, Photography & Travel

Hari ni, actually dah 2, 3 hari demam.. so nak share satu video je.. video masa kitorang pi Mekah last year.. rindu..     Kita ke sana, bukan dengan hanya dengan kemahuan, tetapi sebab dijemput olehNya.. Usaha juga sangat perlu..

Teladan

May 21, 2014 in My Blog, Women's

Kalau zaman kita kecik-kecik, time cikgu suruh kita contohi seseorang, tentu kita akan tengok dia, try ikuti apa, cara dan bagaimana yang dia buat, yang menyebabkan cikgu suruh ikuti dia. Well, dah tua-tua ni, saya terfikir pulak tentang satu cerita. Ingat tak kisah tatkala Rasulullah saw memberitahu Fatimah ra bahawa dia bukanlah wanita pertama yang [...]

Bisu

February 6, 2014 in My Blog

Salam para sahabat semua. Yer saya tahu, ni period diam yang paling lama semenjak blog ni wujud, tapi period paling diam inilah paling banyak perkara berlaku dalam hidup saya, paling banyak tarbiyyah diberi Allah dan paling saya jadi kenal dengan diri saya sendiri. Namun, saya belum boleh bercerita. InsyaAllah, saya akan menulis kembali.

Syaitan bertepuk tangan..

December 3, 2013 in My Blog, Parenting

(atas permintaan, saya postkan status yang pernah saya letakkan di dalam facebook saya) Manusia bergaduh, syaitan bertepuk tangan..       Saya pernah menulis sedikit tentang surah Yusuf, tentang kisah terbaik satu masa yang lalu. Antara mutiara khazanah yang tersimpan dalam surah Yusuf adalah pengajaran yang diajar oleh Nabi Ya’kub (as) kepada anaknya Yusuf (as): [...]