seluar

copyright www.serikandiku.com

Saya post ringkas hari sementara menulis sesuatu yg panjang (kononnya. hehe)

Saya selalu suka pakai seluar instead of skirt atau jubah sebab senang nak bergerak atau melangkah laju, melompat etc. Rasa rasa ramai juga begitu. Tapi saya nampak ramai yg suka pakai jeans. Saya rasa jeans (yg ketat) kurang sesuai dikenakan oleh muslimah. Selain tak tutup aurat bebetul, kita juga nampak tak elegant. Seluar yg selalu menjadi pilihan saya adalah dari jenis palazzo, harem, jodhpurs atau culottes.. They are muslimah friendly dan banyak sebenarnya jenis2 seluar dalam dunia ni.. hehe..

Gambar di atas: buat yg kurang tahu, sebelah kiri sekali is harem pants, yg tengah palazzo, yg kanan sekali is culottes.. selalunya culottes pendek.. sekitar paras setengah betis.. so sesuai pakai waktu winter dgn boots.. please jgn pakai boots yg di tuck in dgn jeans yg ketat.. sangat2 tak muslimah.. Jodhpurs adalah seluar yg serupa dgn yg dipakai oleh jockey kuda atau orang2 India zaman penjajahan Inggeris, tapi designnya kita boleh dapat yg muslimah friendly..

atas & bawah ni  (jodhpurs) more contoh2 seluar yg muslimah friendly.. of course jgn ambik bulat2, I mean, adjustkan some parts etc.. yg ketat di longgarkan.. see what you guys think..

Post navigation

8 comments for “seluar

  1. Lani
    July 5, 2012 at 7:52 pm

    Best laa entry ni..kalau rendah cute cute macam saya ni nak pakai seluar macam mana nak bagi elegent sikit kak elies? Kene berguru nihh

    • serikandi
      July 9, 2012 at 7:36 pm

      Pada pendapat saya, org yg rendah dan cute tak berapa cun pakai geloboh2, nanti jadi makin tenggelam. Yg yg cute elok pakai tailored style cutting, and tailored ni bukannya ketat, but nampak nice and petite utk yg cute. kalau jubah atau skirt, org yg cute pakai memang cun especially yg A-line atau yg orang panggil princess cut. Kalau seluar cun tailored or boot-cut. Pada pendapat saya lah.. hehe..

  2. Lani
    July 10, 2012 at 9:36 am

    Ok.. Saya boleh imagine saya pakai seluar jadi geloboh2.. First time dengar geloboh… Nanti nak buat reserch term fashion sikit… 😀 term pon tak khatam lagi nih.

    • serikandi
      July 10, 2012 at 9:55 am

      tak pernah dengar geloboh?

  3. linie
    July 12, 2012 at 12:49 pm

    wahhh…lani mana ade rendah kut…lini rendah lah kut…hehe…kak elies, mcmn pulak dgn linie nih…..minat this kind of palazzo etc, tp tak tinggi mcm kak elies model ni ha…pastuh, kak elies kena terangkan jargon2 fashion kut…hehe

    • serikandi
      July 12, 2012 at 2:27 pm

      hehehe.. korang yg rendah2 ni.. pakai baju budak2 je senang.. keh keh keh..(nanti dlm usrah boleh bincang 🙂

  4. zara
    August 22, 2014 at 11:44 am

    salam akak,kalau kat malaysia ni orang yang amik bidang agama kalau pakai seluar orang tengok pelik(lebih2 lagi saya memang jenis suka pakai seluar sebab senang nak gerak)..apa pendapat akak??

    • serikandi
      August 22, 2014 at 12:19 pm

      Samada kita jenis yang membuat acuan atau yang mengikut acuan, pilihan di tangan anda..

Leave a Reply

Your email address will not be published.