copyright www.serikandiku.com

Hilang

Dah menjadi lumrah manusia kan? Bila kita dah kehilangan sesuatu, barulah kita nak menghargainya.

 

copyright www.serikandiku.com

orang yang lalunya sekadar mengembara, tidak akan megambil lebih daripada apa yang mampu dibawa, cukup sekadar bekal untuk cukup sepanjang perjalanan. Sebab bila lebih, memberatkan..

 

Baru-baru ini website serikandiku.com kena attack sampai kena shutdown. Last post saya was jan atau feb tahun ni.. memang dah lama sangat tak post. Saya rasa ok je biarkan website saya bersawang atas alasan kesibukan giler. Sampailah saya dapat email dari webhost saya. Pada masa tersebut, baru saya tergapai-gapai dan merasa rindu serta amat sayang dengan website ini yang telah ada dari tahun 2005. Walaupun kebanyakan isinya merapu, ia adalah tentang hidup saya. Memanglah saya selalu type dahulu di words, tetapi banyak yang ada dalam word document saya tak sama dengan yang ada dalam website. Banyak yang bila saya dah masukkan dalam website, saya edit berulang kali. Baru saya sedar sekarang yang saya perlu ada proper backup.

 

Bila saya diberitahu yang saya kena start semula website ini from scratch, saya rasa sedih seperti saya rasa kehilangan sebahagian besar dari memori saya. Dari nak letak gambar apa, ke layout setting, segalanya. Saya juga kena tutup ‘backdoor’, jalan yang hackers masuk, bersihkan infected files etc. Alhamdulillah serikandiku.com kembali restored.

 

Bila saya sedar yang saya sayangkan website merapu ni, barulah saya paksa diri saya untuk menulis dengan lebih banyak lagi.

InsyaAllah..

5 comments for “Hilang

  1. zulkafly abdul rashid
    May 18, 2015 at 2:24 am

    Well, elok continue writing, paling2 to share! Btw, sampaikan salam uncle pd Badrul. Katakan padanya brif yang uncle janjikan dulu tu rasanya tak perlu sebab terlalu banyak yang bersimpang-siul yang menguji jamaah ini! Kecelaruan yang sengaja dicipta atas kepentingan2 yang Allah dan perencananya jua yang tahu. Mungkin jika dr balik ke tanah air nanti dan jika dia berkelapangan mungkin boleh sembang2…..

    • serikandi
      June 2, 2015 at 3:56 am

      Salam uncle Zul, Badrul kirim salam. InsyaAllah nanti berkesempatan dia pun nak sembang dengan uncle.

  2. mardhiah
    July 24, 2015 at 2:40 am

    Akak don’t stop writing.saya suka baca tulisan akak..

  3. Oyan
    August 11, 2015 at 2:55 am

    Salam Elies…. Terima kasih la sbb berusaha restore website ni….
    Terima kasih tak terhingga dgn ilmu & hands-on experience….

    Saya ada juge buka version yg blogspot tu, and came across posting pasal cikgu Norziah….

    • serikandi
      August 11, 2015 at 6:58 am

      Terima kasih Oyan, saya rasa ada ternampak haritu siapa share pasal cikgu tu kat fb. Yang blogspot tu tak updated, post yang last tahun 2011 rasanya.. Lepas tu saya post ke sini sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.